29.08.20-01
Je poměrně dost lidí, kteří, když přijde úroda na jejich stromy, by si chtěli udělat pálenku, aby ovoce
nemuseli vyhazovat, ale nevědí, jak na to. Pro ty především jsou určené naše semináře. Za účast se
nic neplatí, bereme to jako osvětu a šíření dobré myšlenky, a to se nezpoplatňuje.
V srpnu bylo ještě hezky teplo, začalo se představením pálenice.
29.08.20-02
V sudu byla už naložena letní jablka, bylo možné podstoupit čichovou zkoušku.
29.08.20-03
Výklad nevynechal ani důležitost volby sudů jako podstatný aspekt pro úspěšnou přípravu kvasu.
29.08.20-04
K ukázce drcení nebylo k dispozici žádné ovoce, konec srpna je taková lichá doba. Jednoduché
zařízení s pohonem na ruční vrtačku se ale mohlo předvést i tak a alespoň nehrozilo potřísnění od
stříkající šťávy.
29.08.20-05
Teplé počasí přálo postseminárnímu posezení s ochutnávkou. Předmětem ochutnávky byla pálenka z
více druhů ovoce a ovocné domácí likéry vyráběné z pálenky z jablek.
29.08.20-06
Snímek dobře odráží rozdílnost povah účastníků. Zatímco někteří už rozmýšlejí, co a kolik naložit, jiní
potřebují svoje rozhodnutí ještě podpořit důkladnou diskusí, aby se nezapomnělo ani na žádný detail,
a potom jsou tací, kteří vůbec neskrývají svoji radost z poznání, že už vědí.
27.09.20-01
Bylo znát i na oblečení přítomných, že oproti srpnovému termínu bylo značně chladněji. To ale
nemohl být důvod pro vynechání nebo zanedbání některých témat, osnova semináře musela být
splněna.
27.09.20-02
Protože už uzrála jablka, mohlo dojít i na praktickou ukázku jejich drcení, jako nezbytnému kroku při
přípravě kvasu z jablek a hrušek.
27.09.20-03
Kolečko jablek bylo nadrcené za malou chvilku, ke správnému zaplnění 60litrového sudu to ale
nestačilo. Zkušenost mluví o cca 7 kbelících.
27.09.20-04
Pohled na trošku zmrzlé účastníky z pálenice uvnitř. Ale všechna čest, vydrželi až do konce, ptali se,
byl vidět velký zájem. Inu, kde je motivace, jde i učení lépe.
27.09.20-05
Nouze nebyla ani o pomocníky.
27.09.20-06
Zima byla dost vlezlá, omezila i poslední blok semináře. Diskutovalo se především ve stoje, ale
ochutnávka ani v tomto případě omezena nikterak nebyla.
12. 06. 21 - 1
Základ pro ochutnávku.
12. 06. 21 - 2
Protože byl letos otevřený jen jeden seminář, byla pálenice při přednášce hodně zaplněná.
12. 06. 21 - 3
Vůbec neplatilo, že účast žen byla jen účelová z důvodu zajištění bezproblémového odjezdu po semináři a ochutnávce. Rozdíl v přístupu ke studiu mezi muži a ženami nebyl vůbec patrný.
12. 06. 21 - 4
Tradiční neformální diskuse po ukončení formální části semináře.
12. 06. 21 - 5
Příslib do budoucna, že pěstitelské pálení bude mít zastoupení i v dalších generacích.
12. 06. 21 - 6
12. 06. 21 - 7
12. 06. 21 - 8
Na konkrétních vzorcích bylo možné se přesvědčit, že se z jablečné pálenky dají vyrobit vynikající ovocné likéry.
12. 06. 21 - 9
Někdy nebylo jednoduché se rozhodnout pro ten správný vzorek likéru.
12. 06. 21 - 10
Z vlastních bylinek si vyrábíme i sirupy do vody. Nikdo z přítomných to nechápal jako vybočení z tématu, rádi ochutnali asi všichni.