Používáme tradiční výhřev dřevem

V sezóně 2019 zahajuje svoji činnost nová pálenice pod Ještědem, v obci Žibřidice. Zařízení pálenice je původně z Moravy, kde pálila několik let u řeky Dyje přímo pod vranovským zámkem. Nyní se přesunula na sever Čech, na Liberecko, s posláním šířit povědomí o dobré pálence i zde. Na místě značně drsnějším, než je teplé podnebí jižní Moravy, ale s výhodou pravidelnější a v posledních letech jistější úrody, za kterou vděčíme rozmanitosti zdejší krajiny. Jestliže přijdou jarní mrazíky, lze očekávat, že jsou místa, která jsou před nimi ochráněna, stejně tak v suchém roce se najdou zahrady, které mají vláhy dostatek.

Cílíme na kvalitu

Naším záměrem je nepálit na množství, ale na kvalitu, a každému, kdo bude mít chuť se pálení své kořalky zúčastnit, takovéto příjemné strávení času umožnit. Troufáme si tvrdit, že v prostorách naší pálenice postavené na místě dřívějšího chléva, se stěnami z pískovcových kvádrů a se stropem s původní klenbou rádi všichni zapomenou na své denní starosti a nepostradatelné mobily. Ve společenství dvou ručně tepaných měděných kotlů, pod kterými se topí vyschlým dřevem a kde houpající se lihoměry v epruvetách chladičů upomínají, že se proces pálení již rozeběhl a první výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Nejdříve se radostně zachvěje čich, který přeměnu ovoce na ušlechtilý nápoj pozná jako první. Poté už budou oči upřené na zahnutou trubku, která je zakončením celé aparatury a je nablýskaná tak, jak se na takovou slavnostní chvíli sluší a patří. Napětí, kdy už to začne téct, nezmizí ani po mnoha opakováních, snad je možné i říct, že nezmizí nikdy.

Pálíme pouze z Vašeho kvasu

Pro získání dalších potřebných informací se seznamte prosím s obsahem dalších záložek našich stránek. Dozvíte se zde, že nechceme, abyste k nám přinesli ovoce, které se potom smíchá a zkvasí s ovocem ostatních pěstitelů, ale abyste si přivezli už svůj hotový kvas, který jste si vymazlili a víte o něm všechno. Pokud jste kvas ještě nedělali, naučíme vás to (budete překvapeni, jak jednoduché to je). Najdete zde i povídání o ovoci vhodném pro výrobu kořalky, ceník za pálení a další informace.

A takhle to u nás vypadá...

[cq_vc_gallery images=“1782,1774,1770,1773,1492,1775,1772,1493,1771,1491,1489,1486,1488,1485,1783″ onclick=“link_no“ itemwidth=“500″ offset=“5″ minwidth=“400″]